loader
Foto

Galerie foto

Ioan Cristian - Țăran

Interpret și realizator al emisiunilor ”Cântec și poveste” la TVR3 și TVR Târgu - Mureș și ”Din zestrea Ardealului” la TVR Târgu - Mureș

 

Din zestrea Ardealului
Cântec și poveste

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, apoi Facultatea de Arte în Limba Română din cadrul Universității de Arte Târgu Mureș fiind licențiat în muzică, ulterior a urmat un masterat în Management Resurse Umane din Cadrul Universității ”Petru Maior” din Târgu - Mureș.
.
Născut în Sărmaș, județul Harghita, pe Valea Mureșului Superior - sat cu adânci rădăcini și obiceiuri tradiționale românești, încă din copilărie își dorea să construiască lucruri pentru comunitatea în care s-a născut. Visul s-a împlinit în anul 2014 când s-a alăturat echipei de jurnaliști a Studioului Teritorial TVR Târgu - Mureș, unde realizează două emisiuni cu caracter muzical folcloric. Prin fiecare emisiune "Cântec și poveste", încearca și reușește în același timp să aducă în fața publicului telespectator, atât interpreți și formații folclorice consacrate dar și tineri care bat la porțile afirmării. ”Din zestrea Ardealului”, emisiunea care îî poartă amprenta, aduce în prim plan valori ale spațiului transilvan și nu numai, fiind un promotor al culturii tradiționale, formațiilor, artiştilor care ştiu ce înseamnă cu adevărat acest testament al ţăranului nostru: folclorul tradiţional. Ambele emisiuni sunt un succes, fiind difuzate pe TVR 3 și TVR Târgu - Mureș. Dragostea și pasiunea pentru cultura tradițională îl face pe jurnalist să fie unul dintre cei mai acerbi păstrători și promotori ai culturii tradiționale românești. Alături de echipa TVR Târgu - Mureș, străbate satele Transilvaniei și nu numai pentru a descoperi oameni, locuri și mai ales tradiții păstrate cu sfințenie de mii de ani de oamenii locului. Jurnalistul are în proiect şi alte obiceiuri, cum ar fi nunta tradiţională sau meşteşuguri de odininoară pe care doreşte să le readucă în actualitate, pentru a le arăta tinerilor ce ladă de zestre bogată au avut străbunii noştri. Printre proiectele de suflet ale realizatorului se regăsesc documentarele: „Lungul drum al bobului de grâu”, „Claca de cosit pe Valea Mureșului Superior”, „Dogarii”, „Jocul la șură pe Valea Mureșului Superior”, „Jocul Cățeaua”.
.
În timpul său liber este un împătimit mesager al folclorului tradițional de pe Valea Mureșului Superior din postura de interpret, reușind în ultimii ani să fie un demn reprezentant al generaţiei sale, nefăcând rabat de la calitate, lucru ce îi conferă dreptul de a fi un depozitar viu al creaţiei populare.

ARTICOLE ASOCIATE

"Din zestrea Ardealului" cu Adina Hada

publicat: miercuri, 15 noiembrie 2023

Miercuri, 15 noiembrie, de la 18:20, pe TVR Târgu Mureș sau online pe TVR+, Ioan Cristian - Țăran v-a invitat la o ...

 

#tvrmures