loader

Rețeaua de idoli

Savurați o emisiune dedicată oamenilor dornici să cunoască personalităţi de valoare, în fiecare zi de luni, de la ora 21:00, la TVR 2! Irina Păcurariu ne invită să urmărim emisunea „Reţeaua de idoli”, cu ediţii în care să cunoaştem personalităţi diverse cu fapte, amintiri şi poveşti de viaţă nedezvăluite până acum.

 

Galerie foto

 

Sezonul cu numărul zece a luat startul alături de una dintre marile campioane ale gimnasticii româneşti: fosta gimnastă de performanță Simona Amânar Tabără.

„Ar trebui să începem emisiunea cu aplauze. Era un moment bun când se auzeau din sală?”, sunt cuvintele care deschid întâlnirea Irinei Păcurariu cu invitata sa.

„Erau momente deosebite şi înseamna că publicul interacționa cu noi. Era foarte frumos când auzeai că publicul bate din palme. Îti venea să le zâmbești... Un sentiment special, mai ales când nu ești în țară la tine. Când vezi că spectatorii te susțin, parcă vrei să le mulțumești prin evoluţiile tale la sol sau la bârnă”, îşi aminteşte Simona Amânar Tabără.

Multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, Simona Amânar a făcut parte din generaţia de excepţie a gimnasticii româneşti în anii '90, atunci când ţara noastră s-a impus ca o forţă a lumii în acest sport. A obținut 7 medalii olimpice și 10 medalii la campionatele mondiale de gimnastică și a câștigat cu echipa României patru titluri mondiale consecutive. Gimnasta este a doua sportivă română inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, după Nadia Comăneci. Din 1997 este cetățean de onoare al Constanței, oraşul său natal.

„Studenții tăi știu cine ești, ce ai făcut?”. „Și da, și nu!. La început nu, dar când au cursul de gimnastică şi vorbesc despre istoria gimnasticii, vrând, nevrând, ajung la mine... Profesorul le povestește apoi că lucrările practice le vor face cu mine și așa fac legătura”, spune fosta gimnastă de performanţă la „Reţeaua de Idoli”.

Dupa retragerea din activitatea competițională, Simona Amânar a devenit cadru universitar la Facultatea de Vest din Timișoara și a fost vicepreședinte al Federatiei Române de Gimnastică timp de 12 ani. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de comandor. În anul 2018, a fost numită director al Academiei Olimpice Române. Specialistă a săriturilor, ea are un element care îi poartă numele la acest aparat şi care a devenit ulterior subiect de teză de doctorat.

„La Olimpiada din Sydney, din anul 2000, nu existau sărituri de asemenea valoare, acum este pe locul trei, pentru că au apărut şi săriturile Simonei Biles. Dacă săritura Amânar este executată corect îți poate aduce o medalie. Chiar Monica Roșu a câștigat o medalie la Jocurile Olimpice cu săritura Amânar”, explică sportiva.

Saltul face parte din familia Yurchenko și conține săritura prin ronda flic cu întoarcere 900°, fiind una dintre cele mai grele mişcări practicate de femei, cu un scor de 6,3 în dificultate.

„Ce o să-mi rămână de la întâlnirea cu Simona Amânar... faptul că performanța absolută din gimnastica românească s-a făcut cu sacrificii greu de închipuit. În niciun an gimnastele nu stăteau mai mult de trei zile cu familia și, că din momentul în care intrau la lotul național, Crăciunul nu se mai făcea acasă, sunt lucruri despre care nu obisnuim să vorbim. Probabil ca asta m-a impresionat cel mai mult, dintre cele pe care care mi le-a povestit Simona Amânar, trecând repede peste „detaliul” că de multe ori părinții ei de la Constanța înnoptau în gara din Deva cu speranța că, între două antrenamente, apucă să-și vadă fata.

Am filmat interviul alături de colegii de la Timișoara, orașul unde Simona locuiește acum şi la finalul întâlnirii i-am văzut și pe ei cu lacrimi în ochi”, a spus Irina Păcurariu.

***

TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli”. Realizatoarea Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție altfel decât îi cunoaște toată lumea.

Irina Păcurariu ne invită în prima zi a săptămânii, de la ora 21:00, să urmărim noul sezon „Reţeaua de idoli”, în care vom cunoaşte personalităţi diverse cu fapte, amintiri şi poveşti de viaţă nedezvăluite până acum. Printre invitaţi: actorul Mihai Mălaimare, în primul său interviu după retragerea definitivă de la Teatrul Masca, Tudor Giurgiu, regizor și inițiatorul celui mai mare festival de film din România şi Ioana Bivolaru, diplomat şi prima femeie care reprezintă România ca ambasador la Paris.

Emisiunea „Reţeaua de Idoli” se difuzează la TVR 2 şi online pe TVR+ în fiecare luni, de la ora 21:00.

 

#tvrmures