loader
Foto

Cap de Afiş: Ziua de azi şi ziua de mâine în folkul românesc

Trei artişti, trei voci, o singură sensibilitate: pe "scena" de la TVR 3 miercuri, 5 aprilie, ora 20:00, la TVR Tîrgu-Mureş joi, 6 aprilie, ora 19:00, precum şi online pe TVR+.

 

Cap de Afiş

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Paul Tihan, Dinu Olăraşu, Maria Gheorghiu în concert la Festivalul Naţional de Muzică Folk „Ziua de mâine”, ediţia a XII-a, Alba Iulia.

A XII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk „Ziua de mâine”, Alba Iulia 2016 a adus pe aceeaşi scenă reprezentanţii folkului de azi şi de mâine.

(w882) Tihan

Paul Tihan, laureatul celei de a XI-a ediţii, are 18 ani, este din Suceava şi spune că „folkul este poezie cântată”. Acesta este motivul pentru care tânărul folkist s-a apropiat de acest gen muzical, el scriind şi poezie. După câştigarea în 2015 a premiilor I la Bistriţa Folk şi la „Ziua de mâine”, fălticeneanul Paul Tihan şi-a trecut în palmares trofee la mai toate festivalurile de folk la care a participat.

(w882) Tihan

Dinu Olăraşu este poet şi cantautor de muzică folk, membru al Cenaclului Flacăra între 1984 şi 1985, unde cânta doar compoziţiile proprii. Pasionat de poezie, a scris versuri nu doar pentru propriile cântece, dar şi pentru Phoenix, Pasărea Colibri şi alţi artişti cunoscuţi – Krypton, Schimbul 3, Mircea Baniciu, Maria Gheorghiu sau Ducu Bertzi. Este denumit „spiriduşul folkului”.

(w882) Olarasu

(w160) maria gheoMaria Gheorghiu, „floarea de vârtej a folk-ului românesc”, este una dintre cele mai apreciate artiste folk de la noi.

„Destinul muzicii folk este acelaşi cu propriul destin. În ceea ce mă priveşte, cântecele mele sunt viaţa mea, sunt scrise cu sângele meu, cu bucuriile şi tristeţile mele, şi în ele se regăsesc aceia care mai au chef să stea de vorbă cu ei înşişi fără teama de a deveni ridicoli în faţa semenilor. Folkul nu ţine de modă, ci doar de faptul că ai sau nu curajul să recunoşti că sensibilitatea e o parte importantă din tine.

Câtă vreme mai crezi că un cântec te poate face mai bun şi ai curajul să spui asta cu voce tare de pe scenă sau din sală, mai există speranţă” - spune artista.

Realizator: Petronela Moraru

***

(w882) maria gheo

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:35 Punctul de astazi / Pont Ma

17:00 Magazin agrar

*emisiune in lb.maghiara

Producatori: Rakoczi Levente

 
La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

Poligonul din Sântioana de Mureș a fost vineri gazda confruntării sportive între reprezentanții presei mureșene, cu ocazia împlinirii a 202 ani ...

Baschetbaliștii de la CSM Târgu Mureș, mai uniți ca niciodată | VIDEO

Baschetbaliştii de la CSM Târgu Mureş trec printr-un moment delicat, după ce au înregistrat o serie de 5 înfrângeri consecutive.

 

#tvrmures