Centenarul Palatului Culturii din Târgu-Mureş, la "Picătura de cultură"
joi, 27 februarie 2014
Joi, 6 martie, de la ora 18.40, la TVR Târgu-Mureş sunteţi invitaţii Petronelei Moraru la o nouă ediţie a emisiunii "Picătura de cultură", în cadrul căreia este aniversat Palatul Culturii din oraş şi comemorat Pavel Tornea, poetul oboiului.
Palatul Culturii din Târgu-Mureş
Palatul Culturii din Târgu-Mureş
Palatul Culturii din Târgu-Mureş
Palatul Culturii din Târgu-Mureş
Palatul Culturii din Târgu-Mureş
Palatul Culturii din Târgu-Mureş
Alte legături
Picătura de cultură

CENTENARUL PALATULUI CULTURII  TÂRGU-MUREŞ

Între anii 1911 - 1913, edilul oraşului Târgu-Mureş, Bernády György, a construit Palatul Culturii. Caracteristicile interioare ale clădirii au fost impresionante pentru acea perioadă: Sala Mare cu 800 de locuri şi cu o orgă gigantică, Sala Mică, Sala Oglinzilor, Biblioteca Orăşenească.

La exterior, palatul este împodobit cu mozaicuri şi basoreliefuri în bronz şi piatră, fresce şi vitralii de o reală valoare artistică. Holul interior este impunător, fiind lung de 45 de metri, realizat din marmură de Carrara şi delimitat de două oglinzi veneţiene.

Toate acestea au fost puse în evidenţă anul trecut printr-un fenomen cultural de excepţie organizat de Consiliul Judeţean Mureş. “Cultura ne uneşte!” – este motto-ul sub care s-a sărbătorit Centenarul Palatului Culturii din Târgu-Mureş.

Cel mai amplu fenomen cultural al anului 2013 a debutat cu gala de decernare a premiilor pentru cultură care a strâns laolaltă autorităţi locale române şi maghiare, alteţe regale, feţe bisericeşti şi personalităţi culturale. Printre acestea: Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, A.S.R.I. Andreas von Habsburg-Lothringen, reprezentant UNESCO, Csiky Boldizsar, fost director al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.

IN MEMORIAM PAVEL TORNEA, POETUL OBOIULUI

Pavel Tornea a fost originar din comuna Deda, judeţul Mureş, muzician de aleasă ţinută, profesor la Liceul de muzică George Enescu şi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti.

Prim oboist al Filarmonicii George Enescu, autor al Manualului de oboi, precum şi al Tratatului de acordaj al orchestrelor simfonice, Pavel Tornea s-a afirmat ca un remarcabil animator al vieţii muzicale întrunind elogiile marilor dirijori care au concertat la pupitrul Filarmonicii bucureştene.

Pe scena Palatului Culturii din Târgu-Mureş artiştii Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş au făcut un show de zile mari în concertul In memoriam Pavel Tornea. Titanii s-au duelat în voci şi instrumente şi au ridicat de mai multe ori sala în picioare. Alături de ei au mai evoluat artiştii Dorina Oprea, Gheorghe Palcu şi Dumitru Gliga. Toţi au fost elevi ai lui Pavel Tornea, supranumit poetul oboiului.