loader
Foto

Despre actori şi nobila lor profesie, joi la “Picătura de cultură”

Joi, 19 februarie, de la ora 22.00, la TVR 3, Petronela Moraru v-a prezentat o nouă ediţie a emisiunii “Picătura de cultură”.

 

Picătura de cultură

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

„Actoria este cea mai spirituală dintre profesii pentru simplul motiv că actorul trebuie să se afle într-o stare paradoxală: el s-a identificat cu personajul pe care îl interpretează, dar cu toate acestea a rămas un privitor”, spunea filozoful indian Osho. Actorul şi nobila sa profesie au fost subiectele principale ale emisiunii.

Diana Avrămuţ, actriţă a Companiei Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, a fost nominalizată la Premiile Gopo 2014 la categoria cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul său din filmul ”Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” în regia lui Corneliu Porumboiu. Surpriza a fost cu atât mai mare pentru tânăra actriţă, cu cât rolul din film a însemnat şi debutul său în cinematografie.

(w882) Diana AvrÄ

(w882) Diana AvrÄ

(w882) Diana AvrÄ

De la o actriţă din generaţia tânără ajungem la un actor deja consacrat al Teatrului Naţional Târgu-Mureş: Eduard Marinescu. După terminarea studiilor, în anii 80, a luat probele la două filme – “Pas în doi”, regizor Dan Piţa şi „Declaraţie de dragoste”, în regia lui Nicolae Corjos. Nu a reuşit să se adapteze în Bucureşti, aşa că s-a întors în Târgu-Mureş. “Ardealul, spune actorul, îşi pusese amprenta asupra mea mult mai mult decât aş fi crezut.”

(w882) Eduard Mar

(w882) Eduard Mar

„Se frânge-un suflet nobil. Noapte bună, / Iubite prinţ, şi cetele de îngeri / Te poarte-n cânt spre veşnică odihnă!”.Aşa îşi ia rămas bun Horaţio de la bunul său prieten Hamlet. Cu aceste cuvinte s-a despărţit şi colectivul Teatrului Naţional Târgu-Mureş acum 4 ani de colegul şi prietenul Cornel Popescu, cel care a fost, printre altele, un strălucit Hamlet. În memoria lui a fost organizată în foaierul teatrului o expoziţie intitulată generic Remember-Cornel Popescu.

(w882) Cornel Pop

Sărbătoritul săptămânii a fost poetul, dramaturgul, prozatorul, eseistul şi traducătorul Marin Sorescu. A fost şi Ministru al Culturii între anii 1993 - 1995. Sorescu spunea: “Ne scapă mereu câte ceva în viaţă; de aceea trebuie să ne naştem mereu.”

(w882) Marin Sore

Emisiunea “Picătura de cultură”se difuzează joi, 19 februarie, de la ora 22.00, la TVR 3 şi sâmbătă, 21 februarie, de la ora 19.10, la TVR Tg. Mureş.

20:00 Telejurnal

*Ştiri (simulcast TVR1)

Transmisiune directă

21:00 ARHIVA locala

*Biruitorii / Tableta de sanatate / Cult-Art / Din zestrea Ardealului / Cantec si Poveste

 
La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

Poligonul din Sântioana de Mureș a fost vineri gazda confruntării sportive între reprezentanții presei mureșene, cu ocazia împlinirii a 202 ani ...

Baschetbaliștii de la CSM Târgu Mureș, mai uniți ca niciodată | VIDEO

Baschetbaliştii de la CSM Târgu Mureş trec printr-un moment delicat, după ce au înregistrat o serie de 5 înfrângeri consecutive.

 

#tvrmures