Festivalul de scurt-metraj Alter-Native la Târgu Mureș | VIDEO
joi, 08 octombrie 2020
Cea de-a 28-a ediție a festivalului s-a desfășurat între 7 și 11 octombrie, în aer liber, la Teatrul de Vară din Târgu Mureș. Organizatorii au anunțat impunerea unor reguli stricte pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19.
alter 1

În cele cinci zile ale festivalului de film de scurt - metraj, pe lângă scurtmetrajele incluse în programul de concurs, iubitorii de filme au ocazia să vizioneze mai multe lungmetraje româneşti şi maghiare, dar nu lipsesc din program nici concertele, expoziţiile sau teatrul.

Deși pandemia a generat o scădere ușoară a numărului filmelor înscrise în concurs, faţă de anii trecuţi, organizatorii au anunțat că s-a depăşit numărul de 800 de producţii, din care cele care au trecut de faza de preselecţie vor putea fi vizionate pe parcursul manifestării.

Totodată, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native sunt prezentate şi o serie de lungmetraje, concerte, spectacole, vor fi organizate expoziţii, singura modificare fiind aceea că membrii juriului nu află la faţa locului, ci vor urmări filmele şi vor delibera online.

(w640) alter 2

Juriul competiției este alcătuit din: Milos Itic (Serbia) – regizor şi critic de film, fondator al filmovipreporuke.com, Tudor Cristian Jurgiu (România) – regizor de film, scenarist, Ágnes Kocsis (Ungaria) – regizor de film, scenarist, distins cu premiul Balázs Béla, laureat cu premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes la secţiunea “Un Certain Regard” (2010), Titus Muntean (România) – regizor de film, scenarist, Barnabás Tóth (Ungaria) – regizor de film, scenarist, actor, producător, fondator al companiei de teatru de improvizaţie Momentan și Ábel Visky (România/Ungaria) – regizor de film.

Prima seară a festivalului a cuprins vizionarea a trei pelicule de real interes: documentarul lui Radu Ciorniciuc, “Acasă”, documentarul creativ al lui Ábel Visky, “Poveşti din închisoare” și filmul artistic “Eden” semnat Ágnes Kocsis.

Astăzi, 8 octombrie, are loc festivitatea de deschidere a festivalului care va fi precedată de proiecția filmului artistic semnat de Szabolcs Hajdu, “Treasure City”, o producție Ungaria 2020. Seara se va încheia cu concertul susținut de Koszika & The HotShots.

A treia zi a festivalului este dedicată proiecțiilor a două filme artistice care au polarizat atenția cinefililor: “Ivana cea Groaznică” de Ivana Mladenovic și   “FOMO – Fear of Missing Out”, semnat de regizorul ungur Attila Hartung.

Organizatorii au programat pentru toți iubitorii de film un atelier de scriere dramatică și un spectacol lectură cu participarea studenților de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, care vor avea loc la Biblioteca Teleki.

Programul de sâmbătă, 10 octombrie, cuprinde alte titluri incitante, pe lângă secțiunea dedicată proiecțiilor filmelor de scurt-metraj înscrise în competiție: documentarul lui Róbert Kövessy, “Pagaia maghiară – Portret Wichmann Tamás”, filmul artistic “Urma” semnat de Dorian Boguță și “Povești mărunte” în regia lui Attila Szász. Seara se va încheia cu concertul “Sculpting Sounds” susținut de CT Project.

Ultima zi a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native va cuprinde, pe lângă Festivitatea de închidere, și proiecțiile a trei pelicule care merită văzute: “Tovarăşul Draculici” în regia lui Márk Bodzsár, “Prizonierii” lui Kristóf Deák și cea mai recentă peliculă semnată de Radu Jude, “Tipografic Majuscul”. Ada Milea și Bobo Burlăcianu vor susține un “Concert în 2”, fiind ultimul eveniment programat în cadrul festivalului.

Totodată, pe tot parcursul evenimentului, expoziția Plugged / Unplugged va putea fi vizitată la B5 Studio.

Potrivit comunicatului trimis de organizatori, având în vedere temperaturile mai scăzute, spectatorii pot să îşi aducă pături şi, pentru a diminua la minim circulaţia de la intrare, se recomandă ca aceştia să-şi aducă apă, ceai sau alte băuturi nealcoolice pentru consum propriu, în incinta Teatrului de Vară nefiind posibilă comercializarea produselor alimentare.

***

Surse foto: pagina de Facebook - Alter-Native

Un articol de Irninis Miricioiu

 • 16:35
  Punctul de astazi / Pont Ma
 • 17:00
  Magazin agrar
  *emisiune in lb.maghiara Producatori: Rakoczi Levente
 • 17:30
  Jurnal Regional in lb.maghiara
  Sport*Meteo Producători: Fekete Hajnal, Kulcsar Andrea, Kos Anna, Szombatfalvi Katalin, Berecki Edit
 • 17:55
  Revista presei vechi
  *emisiune in lb.maghiara Producator: Rakoczi levente
 • 18:00
  Jurnal Regional
  Sport *Meteo Producători: Miron Costin, Claudiu Oros, Simona Boanta, Petronela Moraru, Vasile Braic, Claudia Zatreanu, Angela Precup
 • 18:15
  Sport Magazin
  Producator: Claudiu Oros
 • 18:45
  Regiunea in obiectiv
  Producator: Lacrima Balint-Bloj
 • 19:45
  Jurnal Regional
  Sport *Meteo Producători: Miron Costin, Claudiu Oros, Simona Boanta, Petronela Moraru, Vasile Braic, Claudia Zatreanu, Angela Precup
 • 19:55
  Caleidoscop
 • 20:00
  Telejurnal
  (simulcast TVR1) *Sport Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Cristian Petru, Anamaria Panait
 • 21:00
  ARHIVA locala
  *Cuvantul care zideste / Tableta de sanatate / Din zestrea Ardealului / Cantec si Poveste
 • 22:00
  Cult@rt
  *Studioul teritorial Cluj * In aceasta editie Cultart, realizatorul tv Mihaiela Ilea va propune o intalnire cu literatura/cartea, atat din perspectiva celor care o scriu, sau o trec prin filtrul critic al specialistului, al teoreticianului literar, cat si a acelora care o citesc. Invitati : Mariana Bojan, Ruxandra Cesereanu, Ion Muresan Producător Mihaiela Ilea
 • 23:00
  Spectacolul lumii
  Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 23:30
  Deportatii
  *Producător Radu Gaina
 • 00:25
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 00:30
  Academia Română-prezentul continuu
  (R din 17 oct.)
 • 01:00
  Dialoguri cu Andrei Marga
  *Studioul teritorial Cluj
 • 01:30
  Legal 100 %
  *Studioul teritorial Cluj
 • 02:00
  Cântec şi poveste
  *Studioul teritorial Cluj
 • 03:00
  Cap de afiş
  *Studioul teritorial Cluj
 • 04:00
  Cult@rt
  *Studioul teritorial Cluj
 • 04:55
  Maşina timpului
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin