loader
Foto

Festivalul de scurt-metraj Alter-Native la Târgu Mureș | VIDEO

Cea de-a 28-a ediție a festivalului s-a desfășurat între 7 și 11 octombrie, în aer liber, la Teatrul de Vară din Târgu Mureș. Organizatorii au anunțat impunerea unor reguli stricte pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19.

 

În cele cinci zile ale festivalului de film de scurt - metraj, pe lângă scurtmetrajele incluse în programul de concurs, iubitorii de filme au ocazia să vizioneze mai multe lungmetraje româneşti şi maghiare, dar nu lipsesc din program nici concertele, expoziţiile sau teatrul.

Deși pandemia a generat o scădere ușoară a numărului filmelor înscrise în concurs, faţă de anii trecuţi, organizatorii au anunțat că s-a depăşit numărul de 800 de producţii, din care cele care au trecut de faza de preselecţie vor putea fi vizionate pe parcursul manifestării.

Totodată, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native sunt prezentate şi o serie de lungmetraje, concerte, spectacole, vor fi organizate expoziţii, singura modificare fiind aceea că membrii juriului nu află la faţa locului, ci vor urmări filmele şi vor delibera online.

(w882) alter 2

Juriul competiției este alcătuit din: Milos Itic (Serbia) – regizor şi critic de film, fondator al filmovipreporuke.com, Tudor Cristian Jurgiu (România) – regizor de film, scenarist, Ágnes Kocsis (Ungaria) – regizor de film, scenarist, distins cu premiul Balázs Béla, laureat cu premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes la secţiunea “Un Certain Regard” (2010), Titus Muntean (România) – regizor de film, scenarist, Barnabás Tóth (Ungaria) – regizor de film, scenarist, actor, producător, fondator al companiei de teatru de improvizaţie Momentan și Ábel Visky (România/Ungaria) – regizor de film.

Prima seară a festivalului a cuprins vizionarea a trei pelicule de real interes: documentarul lui Radu Ciorniciuc, “Acasă”, documentarul creativ al lui Ábel Visky, “Poveşti din închisoare” și filmul artistic “Eden” semnat Ágnes Kocsis.

Astăzi, 8 octombrie, are loc festivitatea de deschidere a festivalului care va fi precedată de proiecția filmului artistic semnat de Szabolcs Hajdu, “Treasure City”, o producție Ungaria 2020. Seara se va încheia cu concertul susținut de Koszika & The HotShots.

A treia zi a festivalului este dedicată proiecțiilor a două filme artistice care au polarizat atenția cinefililor: “Ivana cea Groaznică” de Ivana Mladenovic și   “FOMO – Fear of Missing Out”, semnat de regizorul ungur Attila Hartung.

Organizatorii au programat pentru toți iubitorii de film un atelier de scriere dramatică și un spectacol lectură cu participarea studenților de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, care vor avea loc la Biblioteca Teleki.

Programul de sâmbătă, 10 octombrie, cuprinde alte titluri incitante, pe lângă secțiunea dedicată proiecțiilor filmelor de scurt-metraj înscrise în competiție: documentarul lui Róbert Kövessy, “Pagaia maghiară – Portret Wichmann Tamás”, filmul artistic “Urma” semnat de Dorian Boguță și “Povești mărunte” în regia lui Attila Szász. Seara se va încheia cu concertul “Sculpting Sounds” susținut de CT Project.

Ultima zi a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native va cuprinde, pe lângă Festivitatea de închidere, și proiecțiile a trei pelicule care merită văzute: “Tovarăşul Draculici” în regia lui Márk Bodzsár, “Prizonierii” lui Kristóf Deák și cea mai recentă peliculă semnată de Radu Jude, “Tipografic Majuscul”. Ada Milea și Bobo Burlăcianu vor susține un “Concert în 2”, fiind ultimul eveniment programat în cadrul festivalului.

Totodată, pe tot parcursul evenimentului, expoziția Plugged / Unplugged va putea fi vizitată la B5 Studio.

Potrivit comunicatului trimis de organizatori, având în vedere temperaturile mai scăzute, spectatorii pot să îşi aducă pături şi, pentru a diminua la minim circulaţia de la intrare, se recomandă ca aceştia să-şi aducă apă, ceai sau alte băuturi nealcoolice pentru consum propriu, în incinta Teatrului de Vară nefiind posibilă comercializarea produselor alimentare.

***

Surse foto: pagina de Facebook - Alter-Native

Un articol de Irninis Miricioiu

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Mocanița de la Sovata este gata de drum | VIDEO

Mocanița de la Sovata este gata de drum | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Nostalgicii trenurilor de mică viteză cunoscute și sub numele de ,,mocănițe” s-au înghesuit pe peronul de la Sovata, devenit neîncăpător la ...

Codul bunelor maniere în societate | VIDEO

Codul bunelor maniere în societate | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Politețea reprezintă un semn de respect atât față de ceilalți, cât și față de tine însuți. Reporter Coralia Ioana Matea

 

#tvrmures