Joi, 15 mai, de la ora 22.00, la TVR 3 aţi fost invitaţi să descoperiţi câteva cărţi care au un numitor comun, şi anume reflectarea diferitelor aspecte ale istoriei, într-o nouă ediţie “Picătura de cultură”.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+
1. „Oamenii monumentelor”. Cartea „Oamenii monumentelor”, care a stat la baza ecranizării filmului „Eroii monumentelor” de către reputatul cineast american George Clooney a fost tradusă în exclusivitate în România de târgumureşeanul Nicolae-Dan Cetină. Avocatul pasionat de lectură şi cărţi deţine o editură specializată în publicarea cărţilor cu conţinut istoric.
Cartea ”Oamenii monumentelor” spune povestea adevărată a unui grup format din directori de muzeu, artişti, curatori şi istorici ai artei care au mers pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a salva capodoperele artistice ale lumii de hoţii nazişti şi pentru a le înapoia proprietarilor de drept. Misiunea este cu atât mai grea cu cât trupele aliate înaintează în teritoriul controlat de nemţi, care sunt dispuşi să distrugă arta decât să o lase în mâinile inamicului.
Povestea plină de suspans a cărţii scrisă de Robert Edsel l-a inspirat pe George Clooney să scrie împreună cu Grant Heslow scenariul filmului ”Eroii monumentelor” lansat la începutul anului. Clooney semnează şi regia filmului în care joacă unul dintre rolurile principale alături de actori celebri, precum Matt Damon sau Cate Blanchett. Traducătorul şi editorul târgumureşean Nicolae-Dan Cetină deţine drepturile de copyright pentru România asupra cărţii „Oamenii monumentelor”, la a cărei traducere a lucrat timp de nouă luni.
2. La Sighişoara a avut loc Turnirul Scriitorilor. Aflată la prima ediţie, manifestarea culturală doreşte să-i aducă mai aproape pe scriitori de cititori. Doi dintre „cavalerii” scrisului care s-au duelat în vorbe şi idei au fost Norman Manea şi Varujan Vosganian.
Norman Manea - prozator român stabilit în Statele Unite înainte de 1989, cu o operă însumând creaţii importante scrise atât înainte, cât şi după plecarea din România, tradus în peste 20 de limbi.
Varujan Vosganian - prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi preşedinte al Uniunii Armenilor din România.
Cei doi scriitori, propuşi anul acesta pentru premiul Nobel pentru literatură, au susţinut la Sighişoara un seminar „Despre memorie şi multiculturalitate”.
3. „Balcic. Micul paradis al României Mari”. Considerat „cuibul liniştit” al Reginei Maria sau „Coasta de argint” a României, Balcicul a intrat în conştiinţa publică românească şi prin ochii istoricului român Lucian Boia. Cel mai recent volum, „Balcic. Micul paradis al României Mari” a fost lansat la Târgul de Carte şi Muzică de la Braşov în prezenţa autorului.
Staţiunea de pe malul Mării Negre, care aparţine astăzi Bulgariei, denumită Balcic, a reprezentat în perioada interbelică un loc de întâlnire pentru animatorii culturali, scriitorii, pictorii, arhitecţii şi chiar, politicienii români. În prezent este una dintre atracţiile turistice ale Bulgariei, un loc de care a fost impresionat şi Lucian Boia. Aici se află Castelul Reginei Maria care, după cum spune istoricul român, s-a îndrăgostit atât de tare de Balcic, încât l-a transformat într-un mic paradis.
Prin cartea „Balcic. Micul paradis al României Mari”, Lucian Boia doreşte, aşa cum reiese şi din prezentarea cărţii, o recuperare pe cale simbolică, a paradisului pierdut. Scrie istoricul român: „Istorie, legendă, cine mai ştie unde era adevărul? De fapt, translaţia spre legendă e un semn bun, un simptom de vitalitate. Rămâne cu noi doar acea parte a trecutului susceptibilă să stârnească imaginaţia. Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l s-a aşezat un Balcic imaginar”.
“Picătura de cultură” se difuzează astfel la TVR Tîrgu-Mureş:
- 08.05.2014, ora 18:40 - prezentarea cărţii „Oamenii monumentelor”
- 15.05.2014, ora 18:40 – prezentarea evenimentului „Turnirul scriitorilor” şi a cărţii „Balcic. Micul Paradis al României Mari”
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.