Sâmbătă, 22 martie, de la ora 22.00, la TVR 3 ați fost invitaţi la o nouă ediţie a emisiunii Picătura de cultură. Iată ce subiecte ați putut revedea.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
*
În prima parte a emisiunii despre “Orga care înalţă sufletul” şi apoi “Despre suflet, cu Dan Puric”
1. „Orga înalţă sufletul” - Una din cele mai mari şi mai performante la data execuţiei şi cu o vechime de 100 de ani, orga Palatului Culturii din Târgu-Mureş a rămas până azi vestită în România. Melomanii mureşeni i-au putut asculta sunetul înălţător în cadrul Festivalului Internaţional de Orgă. Muzicologul Felician Roşca (foto) aflat la Târgu-Mureş cu această ocazie ne-a acordat un scurt interviu despre ce înseamnă arta organistică în România şi străinătate.
2. „Despre suflet cu Dan Puric” - „Suflet românesc” a fost tema conferinţei pe care Dan Puric a susţinut-o la Târgu-Mureş în cadrul evenimentului „100 de ani de cultură în Mureş”. Programată iniţial în Sala Mică, întâlnirea publicului cu Dan Puric s-a mutat la Sala Mare, la fel de neîncăpătoare pentru cei veniţi la lecţia despre suflet.
La TVR Târgu-Mureş, puteţi urmări aceste două subiecte în ediţia emisiunii de joi, 20 martie, de la ora 18.40.
**
În partea a doua a emisiunii despre “Forma lucrurilor” şi “Ali Baba şi cei 40 de hoţi”
1. „Forma lucrurilor” - Neil LaBute este unul dintre cei mai controversaţi dramaturgi, scenarişti şi regizori de teatru şi film din Statele Unite. Unul din textele sale a fost montat la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. Spectacolul „Forma lucrurilor” a fost pus în scenă de tânărul regizor Adrian Iclenzan. Temele centrale ale piesei „Forma lucrurilor”, catalogată drept o „comedie cinică” sunt legate de natura stoicismului, arta, intimitatea, explorarea iubirii şi dorinţa oamenilor de a face lucruri pentru dragoste. Ideea care transpare din textul lui La Bute ţine de diferenţa dintre esenţă şi aparenţă, adică dintre forma lucrurilor şi fondul lor.
Acţiunea se petrece într-un mic oraş universitar american şi ne povesteşte cum o tânără vizitatoare a unui muzeu este apostrofată timid de un supraveghetor, între cei doi născându-se o idilă. Cei doi se întâlnesc, iar de aici până la transformarea bărbatului nu mai e decât un pas. Această transformare îi revoltă pe prietenii săi. Studenta la arte plastice îşi tratează partenerul ca pe un cobai, transformându-l pe acesta într-o “sculptură vie”, conform proiectului său de diplomă. Partea perversă şi crudă este că subiectul nu află decât după ce şi-a plasat încrederea în cea pe care a considerat-o partenera sa de viaţă că în tot acest timp a fost un cobai.
2. „Ali Baba şi cei 40 de hoţi” - Hoţii pot fi şi pedepsiţi. Acest lucru se întâmplă în teatru şi în spectacolul pentru copii „Ali Baba şi cei 40 de hoţi” de la Teatrul Ariel din Târgu-Mureş – un spectacol ludic, plin de umor, fantezie şi muzică. Spectacolul „Ali Baba şi cei 40 de hoţi” face parte din proiectul „Poveştile caravanei” început în 2006 cu „Califul barză” şi continuând în 2010 cu „Aladin şi lampa fermecată”. Toate spectacolele sunt dramatizări după poveştile arabe cuprinse în „O mie şi una de nopţi” şi regizate de Oana Leahu.
La TVR Târgu-Mureş, puteţi urmări aceste două subiecte în ediţia emisiunii de joi, 27 martie, de la ora 18.40.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.