loader
Foto

"Picătura de cultură": Expoziția „Divers/Similar” și muzică românească interbelică

Marți, 2 mai, de la ora 18.20, la TVR Târgu Mureș, urmărim o nouă ediție "Picătura de cultură".

 

Petronela Moraru
Picătura de cultură

Expoziția unicat „Divers/Similar” a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Tîrgu Mureș, a fost prezentată timp de o lună în Cetatea Eternă, Roma. Aceeași expoziție a putut fi admirată ulterior și acasă pe simezele Galeriei „Art Nouveau” din Tg. Mureș. Este prima expoziție de asemenea anvergură în care 45 de artiști vizuali mureșeni au participat cu cele mai reprezentative lucrări în două spații româno-maghiare din Italia.

(w882)

Evenimentul a marcat colaborarea dintre Filiala Târgu Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici și Accademia di Romania in Roma, ce aparține de Institutul Cultural Român și Accademia d’Ungheria in Roma. Expoziția de artă modernă contemporană „Divers/Similar” a acoperit o paletă largă de arte vizuale: pictură, sculptură, grafică, textile, mediaprint, sticlă și ceramică.

(w882)

Ideea proiectului „Diverse/Simili” s-a născut în 2020 și îi aparține președintei UAP Tîrgu Mureș, Mana Bucur, care și-a propus să arate publicului italian creativitatea mureșenilor care activează în domeniul artelor vizuale și să ofere o panoramă cât mai cuprinzătoare a tendințelor actuale în artele plastice din acest centru cultural european.

(w882)

(w882)

Muzica românească din perioada interbelică își păstrează farmecul și trece de fiecare dată proba timpului. Cântecele fredonate de bunicii noștri și interpretate de Cristian Vasile, Maria Tănase, Jean Moscopol și mulți alții sunt acum preluate de artiști tineri care au înțeles că, cel puțin muzical, anii 20-30 au reprezentat cea mai frumoasă perioadă a Bucureștiului. Unul dintre aceștia este cântăreața și actrița Irina Sârbu, „un fenomen artistic”, după cum o caracterizează dirijorul Radu Popa.

(w882)

La prima colaborare cu orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, artista a propus un program cu melodii din Bucureștiul de altădată, mici bijuterii muzicale încărcate de amintiri și cu parfum de epocă.

(w882)

(w882)

La TVR 3 ediția este difuzată vineri, 5 mai, de la ora 13.30.

Producător și realizator: Petronela Moraru

5:30 Selfie (R)

*Studioul teritorial Timișoara

*SELFIE are în vedere artiști, muzicieni, tineri pasionați de știință sau de afaceri sau voluntari în diverse domenii. Aceștia se vor prezenta singuri, în maniera unui AUTOportret și vor spune despre ei lucrurile care consideră că ii fac speciali.Emisiunea se adresează unui public deschis, interesat de poveștile acestor oameni, care are cam aceeași vârsta ca și protagoniștii. SELFIE este o emisiune dinamică, neconvențională, în care orice este posibil!

Producător Roxana Morun

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
România la Zilele Mondiale Commedia dell`arte | VIDEO

Momentele cele mai importante și atmosfera acestei prezențe românești în Franța la Zilele Mondiale Commedia dell`arte vor fi prezentate la TVR ...

Luiza Zan, acasă la Târgu Mureș | VIDEO

Luiza Zan, acasă la Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 23 mai 2024

Luiza Zan, cunoscuta interpretă și compozitoare de jazz, are o relație specială cu Târgu Mureș. La concertul „Boulevard Parade”, susținut recent ...

Oamenii, portul și veselia Maramureșului sunt concentrate în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, într-o expoziție dedicată pictorului Traian ...

 

#tvrmures