loader
Foto

Galerie foto

„Picătura de cultură” ne propune scriitori din Franţa

Ediţia din această săptămână „pică” la TVR 3 joi, 24 noiembrie, la ora 16:00, la TVR Tg. Mureş sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 19:30 şi online pe TVR +.

 

Picătura de cultură

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ediţia din această săptămână a emisiunii vă prezintă două cărţi recent apărute.

Este vorba despre „Fabule moderne” de Tatiana Ţâbuleac şi „Odessa Blues” de Charles Haquet.

Ceea ce îi aseamănă pe cei doi autori este faptul că amândoi sunt jurnalişti şi scriitori care profesează în Franţa.

Plus un sărbătorit originar din România.

***

Cărţile şi dorul de casă

(w882) Picatura

(w235) TatianaNăscută la 15 octombrie 1978 în Republica Moldova, Tatiana Ţâbuleac (foto dreapta) este singura fiică a unui jurnalist şi a unei corectoare de ziar.

A absolvit Liceul „Iulia Hasdeu” din Chişinău, apoi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a USM.

(w235) Dana AEste cunoscută pentru reportajele şi povestirile ei despre oameni.

Acum locuieşte la Paris, creşte doi copii şi lucrează în domeniul Comunicării şi Audioviziualului.

Cartea „Fabule Moderne” este prima sa carte.

Foto stânga: Dana Anghelescu, directorul Libris Editorial

(w500) Picatura

(w235) CharlesCharles Haquet ne oferă „Odessa Blues”, în acelaşi timp un thriller, dar şi un roman de aventuri a cărui acţiune se petrece în lumea internaţională a mafiei alimentare.

Cartea a primit, de altfel, şi premiul romanului de aventuri.

(w235) Iulia BGCharles Haquet cunoaşte foarte bine dedesubturile acestei lumi, datorită anchetelor realizate pentru L'Express.

El îi pune pe scenă pe Camille şi Marco, cei doi fondatori ai TracFood, o societate pariziană a cărei activitate constă în consilierea marilor întreprinderi din sectorul agroalimentar, dar care în realitate cercetează tot ceea ce ţine de traficul agroalimentar.

Cele două volume sunt prezentate de un alt jurnalist şi scriitor român stabilit în Franţa, Iulia Badea Guéritée, care semnează şi traducerea cărţii „Odessa Blues”.

(w500) Picatura

Iulia Badea Guéritée spune că, în tot ce scrie un jurnalist, chiar fiind şi roman de ficţiune, există un dram de realitate.

La finalul prezentării celor două cărţi, Dana Anghelescu (foto stânga sus), directorul Libris Editorial, le propune celor două jurnaliste române stabilite în Franţa, Tatiana Ţâbuleac şi Iulia Badea Guéritée, o mică dezbatere despre Cărţi şi dorul de casă.

(w882) Picatura

***

Sărbătoritul săptămânii

Sărbătoritul săptămânii este un alt scriitor de limbă franceză originar din România. Partea a doua a emisiunii vă invită într-o mică incursiune prin viaţa şi opera lui Eugen Ionescu, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX, reprezentant de seamă al teatrului absurd.

(w882) Eugen Ione

„Nimic nu este mai uşor decât să reuşeşti în literatură şi, mai ales, în literatura română. Am văzut militari rataţi, politicieni rataţi, profesori rataţi, avocaţi rataţi, oameni scoşi la pensie (...); nu am văzut niciun literat ratat, ci unii literaţi înţeleşi de public şi alţii neînţeleşi”.
(Eugen Ionescu, 26 noiembrie 1909, Slatina - 28 martie 1994, Paris).

***

Emisiunea „Picătura de cultură” realizată de Petronela Moraru se difuzează la TVR 3, joi, 24 noiembrie, la ora 16:00 şi la TVR Tîrgu-Mureş, sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19:30.

Pentru o minte sănătoasă consumaţi cel puţin o picătură de cultură pe săptămână!

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 
Forum economic: Predicții economice pentru 2023

Forum economic: Predicții economice pentru 2023

publicat: joi, 02 februarie 2023

Vineri, 3 februarie, de la ora 16:00, pe TVR 3, aflăm despre evoluția prețurilor din domeniul imobiliar. O ediție realizată de TVR Tîrgu Mureș.  

Reparații și alte proiecte la  Teatrul Național din Tîrgu Mureș | VIDEO

Inaugurată în toamna anului 1973, clădirea Teatrului Național din Tîrgu Mureș a ajuns la o jumătate de secol de funcționare.

„Tăceri care dor”, comemorarea victimelor Holocaustului | VIDEO

Ziua de 27 ianuarie a fiecărui an a fost decisă în Adunarea Generală a ONU ca prima comemorare universală a victimelor Holocaustului.