Scriitorii lunii aprilie, la LITERANIVERSARA
joi, 02 aprilie 2015
La TVR Tg. Mureş, în fiecare zi de luni, de la ora 19:10 aniversăm scriitorii lunii aprilie, printre care Octavian Goga, Tristan Tzara, Miguel de Cervantes, William Shakespeare.
Tristan Tzara

Octavian Goga: „Ziua e pentru negustor, noaptea pentru poeţi.”

La 1 aprilie 1881 s-a născut la Răşinari, Sibiu, poetul, publicistul, traducătorul şi dramaturgul Octavian Goga. Poet ardelean de origine aromână, Goga a fost şi politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României timp de o lună şi câteva zile. A devenit membru al Academiei Române în anul 1920.

(w640) Octavian G

Tristan Tzara: „Din principiu sunt împotriva principiilor.”

La 16 aprilie 1896 s-a născut la Moineşti Tristan Tzara, pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet şi eseist evreu român stabilit mai târziu în Franţa, cofondator al mişcării culturale dadaiste care a condus la o revoluţie majoră în artele plastice şi literatură. Numele de “Tristan Tzara” l-a ales pentru că exprima starea de spirit a tânărului poet "trist în ţară".

(w640) Tristan Tz

Miguel de Cervantes: „Nu dori nimic şi vei fi omul cel mai bogat din lume.”

La 22 aprilie 1616 s-a stins din viaţă romancierul, poetul şi dramaturgul spaniol Miguel de Cervantes. E considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului Don Quijote de la Mancha” pe care mulţi critici literari l-au considerat primul roman modern şi una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale. Cervantes a fost supranumit „Principele ingeniozităţii”.

(w640) Miguel de

William Shakespeare: „Restul e tăcere.”

La 23 aprilie 1564 s-a născut, la Stratford-upon-Avon, William Shakespeare, cel mai citit, cel mai jucat şi mai comentat dramaturg al lumii, devenind un adevărat simbol al culturii anglofone. Viaţa şi activitatea sa literară, rod al epocii elisabetane, păstrează unele zone de umbră.

(w640) William Sh

În fiecare ediţie a emisiunii puteţi urmări o prezentare succintă cu întâmplări inedite din viaţa şi opera scriitorului. Actorul Costin Gavază lecturează din opera scriitorului aniversat. Emisiunea a fost realizată cu sprijinul Bibliotecii Judeţene Mureş reprezentată de Monica Avram, manager şi Dana Haja, bibliotecar.