loader
Foto

Scriitorii lunii februarie, la LITERANIVERSARA

În februarie, în fiecare zi de luni de la ora 19:10, vă aşteptăm să descoperiţi care sunt autorii aniversaţi în ultima lună de iarnă.

 

1. Bertolt Brecht: „Totul îi vine la timp celui ce ştie să aştepte.”

La 10 februarie 1898 s-a născut la Augsburg – Bavaria dramaturgul, poetul şi regizorul de origine germană Bertolt Brecht. Iniţiator al „teatrului epic”, Brecht a promovat o nouă teorie şi practică a teatrului, bazate pe efectul distanţării epice. A fost unul dintre cei care au revoluţionat teatrul secolului 20.

(w882) Bertold Br

2. B.P.Haşdeu: „Dragostea e ca spinul: nu-l simţi când intră, dar te doare când îl smulgi cu sila.”

La 16 februarie 1836 s-a născut în Ucraina de astăzi scriitorul şi filologul Bogdan Petriceicu Haşdeu. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, Haşdeu a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române, deşi a fost adeseori contestat.

(w882) Bogdan Pet

3. Marin Sorescu: „Linişte, că ne uităm în ochi…”

La 19 februarie 1936 s-a născut la Bulzeşti, judeţul Dolj, poetul, dramaturgul, prozatorul, eseistul şi traducătorul Marin Sorescu. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de ţări, totalizând peste 60 de cărţi apărute în străinătate. S-a făcut remarcat şi prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate. Fără a se înscrie într-un partid politic după Revoluţia română din 1989, a ocupat funcţia de Ministru al Culturii între anii 1993 - 1995.

(w882) Marin Sore

4.Victor Hugo: „Trebuie să fiu Chateaubriand sau nimic.” (V.Hugo la 14 ani)

La 26 februarie 1802 s-a născut romancierul, dramaturgul şi poetul  Victor Hugo. Scriitorul francez şi-a pus talentul în serviciul cauzei celor oprimaţi, pe care a susţinut-o în întreaga sa operă, cea mai puternică din literatura franceză. A fost un geniu al secolului său, geniu maturizat în exil.

(w882) Victor Hug

În fiecare ediţie a emisiunii puteţi urmări o prezentare succintă cu întâmplări inedite din viaţa şi opera scriitorului. Actorul Costin Gavază lecturează din opera scriitorului aniversat. Emisiunea a fost realizată cu sprijinul Bibliotecii Judeţene Mureş reprezentată de Monica Avram, manager şi Dana Haja, bibliotecar.

 
Iertarea sau despre doza de Înviere, la

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:30, la TVR Târgu Mureș, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Spirit și Credință".

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni, 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20, precum și vineri, pe TVR 3, de la ora 13.05.

 

#tvrmures