loader
Foto

Galerie foto

Scriitorii lunii noiembrie, sărbătoriţi la “Literaniversara”, la TVR Tg-Mureş

Emisiunea „Literaniversara” a revenit, din luna octombrie, cu un nou sezon la TVR Tîrgu Mureş. În fiecare zi de luni, de la ora 19:15, puteţi urmări o prezentare succintă cu întâmplări inedite din viaţa şi opera scriitorilor.

 

În luna noiembrie, îi aniversăm pe Mihail Sadoveanu, Feodor Mihailovici Dostoievski, Eugen Ionescu, Mark Twain şi pe Vasile Voiculescu. Actorul Costin Gavază lecturează din opera scriitorilor, în fiecare zi de luni, de la ora 19:15.

***

Mihail Sadoveanu: Vitoria Lipan c’est moi.

S-a născut la Paşcani, la 5 noiembrie, în anul 1880. Povestitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic, Mihail Sadoveanu a fost supranumit „Ceahlăul literaturii române”.

(w882) Mihail Sad

Căsătorit cu Elena Bălu în 1901, Sadoveanu a avut 11 copii. A fost director al Teatrului Naţional din Iaşi, director de ziare, dar a desfăşurat şi o intensă activitate politică: a devenit preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale - funcţie politică maximă ocupată de un scriitor român în timpul regimului comunist. A fost preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor şi şef al delegaţiei române la Consiliul de Pace de la Paris, din 1949.

A scris cel puţin 100 de volume, iar multe dintre scrieri au intrat în patrimonial literaturii române ca: „Hanul Ancuţei”, „Zodia Cancerului sau vremea Ducăi Vodă”, „Baltagul”, „Creanga de aur”, „Nopţile de sânziene”, „Fraţii Jderi”, „Divanul persian”.

***

Feodor Mihailovici Dostoievski : Dragostea abstractă pentru umanitate ascunde aproape întotdeauna o iubire egoistă faţă de tine însuţi.

Dostoievski, unul din cei mai importanţi scriitori ruşi, s-a născut la 11 noiembrie 1821, la Moscova, într-un spital pentru săraci, unde tatăl său lucra ca medic rezident.

Tatăl scriitorului era un om violent, dominator şi alcoolic, care avea să fie asasinat în cele din urmă pe moşia lui de către iobagii care s-au răzbunat pentru tratamentul inuman la care îi supusese.

Momentul crucial al vieţii lui Feodor l-a reprezentat anul 1849, când a fost arestat şi condamnat la moarte din cauza apartenenţei sale la grupul Petraşevski, o formaţiune în cadrul căreia se purtau discuţii subversive.

(w882) Feodor Mih

Sentinţa a fost comutată în exil, într-un lagăr de muncă din Siberia. După patru ani petrecuţi aici, urmaţi de alţi cinci de serviciu militar obligatoriu, revine la Petersburg şi îşi reia activitatea literară. A fost o experienţă care i-a schimbat şi părerile ideologice, astfel Dostoievski a abandonat ideile liberale şi a devenit conservator şi extrem de religios.

(w882) Feodor Mih

Marile opera ale lui Dostoievski sunt: „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul”, „Demonii” şi „Fraţii Karamazov”. Toate se axează pe crime care formează baza dramatică a explorărilor sale psihologice şi a confruntării de idei ce-i stârneau interesul: binele şi răul, voinţa liberă şi autoritatea, credinţa şi neîncrederea.

***

Eugen Ionescu: „Nu este răspunsul cel care luminează, ci întrebarea.

Data de 26 noiembrie 1909 marchează naşterea lui Eugen Ionescu - eseist, critic literar şi poet, reprezentant de seamă al teatrului absurd.

Nimic nu este mai uşor decât să reuşeşti în literatură şi, mai ales, în literatura românească.

Am văzut militari rataţi, politicieni rataţi, profesori rataţi, avocaţi rataţi, oameni scoşi la pensie /.../; nu am văzut niciun literat ratat, ci unii literaţi înţeleşi de public şi alţii neînţeleşi.” (Eugen Ionescu)

(w882) eugen Ioes

În anul 2009, opera lui Eugen Ionescu a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume. Autorului i-au fost consacrate numeroase manifestări culturale atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cu această ocazie, fiica sa, Marie-France Ionesco, posesoare a drepturilor de autor, domiciliată la Paris, a protestat puternic împotriva prezentării lui Eugen Ionescu drept autor român, argumentând că toate piesele sale au fost scrise în limba franceză.

***

Mark Twain: Umorul este cea mai mare binecuvântare a omenirii.

La 30 noiembrie 1835 în satul Florida, din Missouri, s-a născut un mare umorist al Americii, după William Faulkner, - Mark Twain.

Samuel Langhorne Clemens, pe numele adevărat, este autorul cunoscutelor romane Aventurile lui Tom Sawyer”, Prinţ şi cerşetor”, Aventurile lui Huckleberry Finn” şi Un yankeu la curtea regelui Arthur”.

(w882) Mark Twain

Primii ani de viaţă şi i-a petrecut în Missouri, după care a plecat de acasă şi toată viaţa sa a fost un călător.

El a fost renumit pentru umorul şi buna sa dispoziţie, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. În 1907, publicul s-a înghesuit la Expoziţia Jamestown doar ca să-l zărească pe Mark Twain.

(w882) Mark Twain

Twain a trecut printr-o perioadă de depresie profundă, începută în 1896, pe când se afla într-un turneu de lecturi în Anglia, la aflarea veştii că fiica sa favorită, Susy, a murit de meningită. Decesul soţiei, precum şi decesul altei fiice, Jean, i-a adâncit depresia.

„Aventurile lui Tom Sawyer” şi „Aventurile lui Huckleberry Finn”, deşi sunt romane de ficţiune, au o bază reală autobiografică.

***

Vasile Voiculescu: „Primeşte lacrima amarelor căinţi/Şi iartă-mă că Te-am vândut, Iisuse...”

La 27 noiembrie 1884 s-a născut la Pârscov, în judeţul Buzău, poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu.

Fiu al lui Costache Voicu şi al Sultanei, el şi-a schimbat oficial numele în 1950. A fost doctor în medicină, profesând ca medic la ţară.

(w882) Vasile Voi

Opera lui Vasile Voiculescu, privită în totalitate, are, peste numeroasele ei orientări artistice, o înfăţişare statornică de dramă lirică, scria Vladimir Streinu. El şi-a exersat talentul pe diverse registre, de la drama religioasă (“La pragul minunii”) până la farsă (“Umbra”), de la drama istorică (“Pribeaga”) la comedie (“Gimnastica sentimentală”). Este un teatru experimental care anticipează universul prozei de maturitate.

(w882) Vasile Voi

În anii postbelici, bătrânul scriitor găseşte în sine forţa de a crea câteva opere capitale, toate publicate postum: două volume de povestiri, romanul Zahei orbul” şi, nu în ultimul rând, Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare în traducere imaginară de Vasile Voiculescu”.

***

Emisiunea este realizată cu sprijinul Bibliotecii Judeţene Mureş, reprezentată de Monica Avram, manager şi Dana Haja, bibliotecar.

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Mocanița de la Sovata este gata de drum | VIDEO

Mocanița de la Sovata este gata de drum | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Nostalgicii trenurilor de mică viteză cunoscute și sub numele de ,,mocănițe” s-au înghesuit pe peronul de la Sovata, devenit neîncăpător la ...

Codul bunelor maniere în societate | VIDEO

Codul bunelor maniere în societate | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Politețea reprezintă un semn de respect atât față de ceilalți, cât și față de tine însuți. Reporter Coralia Ioana Matea

 

#tvrmures