loader
Foto

Scriitorii lunii octombrie, sărbătoriţi la “Literaniversara”, la TVR Tg-Mureş

Emisiunea „Literaniversara” revine cu un nou sezon la TVR Tîrgu Mureş! În fiecare zi de luni, de la ora 19:15, puteţi urmări o prezentare succintă cu întâmplări inedite din viaţa şi opera scriitorilor care s-au născut în luna octombrie.

 

În luna octombrie, îi aniversăm pe Zaharia Stancu, Eugene ONeill, Dumitru Almaş şi Ivan Alekseievici Bunin. Actorul Costin Gavază lecturează din opera acestor scriitori, în fiecare zi de luni, de la ora 19:15.

***

Zaharia Stancu: Să nu uiţi, Darie!”

La 5 octombrie 1902 se năştea în localitatea Salcia, judeţul Teleorman - Zaharia Stancu - scriitor român controversat, director de teatru, jurnalist, poet şi publicist.

(w882) Zaharia St

Romanul său „Desculţ” a cunoscut o apreciere unanimă în perioada socialist-comunistă. Romanul care „a parcurs globul cu sandale de aur”, aşa cum îi plăcea autorului să spună, este cel mai tradus roman românesc din toate timpurile, fiind tradus în 24 de limbi până în 1988, printre altele, existând o traducere şi în limba japoneză.

(w882) Zaharia St

Critica de specialitate consideră, totuşi, că volumul „Şatra” este cel mai bun roman al lui Zaharia Stancu.

Scriitorul mărturiseşte că nu ştie în ce chip îşi scrie cărţile. E suficient ca o întâmplare să-i vină în minte pentru ca, sub obsesia faptului, spiritul să intre în alertă. Cartea se ordonează, astfel, de la sine, în mers, în cursul unei redactări febrile de câteva săptămâni. Proza sa este mai întâi trăită în acest chip emoţional şi retrăită, a doua oară, în momentul elaborării ei, remarca Eugen Simion.

***

Eugene ONeill: „Prezentul este un interludiu...

Data de 16 octombrie 1888 se leagă de naşterea celui mai important dramaturg nord-american al secolului XX, Eugene O’Neill.

El este cel care „a întemeiat teatrul american” după cum a declarat tânărul său compatriot şi coleg de breaslă, Tennessee Williams.

(w882) Oneil

În 1936 a fost recompensat cu Premiul Nobel "pentru puterea, onestitatea şi emoţiile profunde ale operelor sale dramatice, care întruchipează o concepţie originală a tragediei".

O experienţă de viaţă deosebit de diversă - a încercat tot felul de meserii de la căutător de aur până la marinar sau reporter de ziar - s-a reflectat în fondul dramatic din care au izvorât operele lui O'Neill. El s-a identificat frecvent cu personajele sale.

A câştigat atenţia criticii şi a publicului abia în 1920, la 32 de ani cu piesa Dincolo de orizont, care a marcat începutul unei noi ere în teatrul american contemporan.

(w500) Oneil

„Majoritatea pieselor moderne se preocupă de relaţia dintre om şi om, dar aceasta este o chestiune minoră din punctul meu de vedere. Pe mine mă interesează numai relaţia dintre om şi Dumnezeu”. (Eugene O’Neill)

***

Dumitru Almaş: „Patria şi urile le duci pretutindeni cu tine.”

La 19 octombrie 1908 s-a născut undeva între dealurile domoale ale comunei Negreşti, judeţul Neamţ, Dumitru Ailincăi, cunoscut acum cititorilor mari şi mici drept Dumitru Almaş.

(w882) Dumitru Al

A fost prozator, istoric, scriitor, publicist şi profesor universitar, autor de romane istorice şi de biografii romanţate.

Portretele personalităţilor istorice, un Bălcescu care îşi joacă sacrificial ca un actor prea conştient de rolul său sau un Heliade-Rădulescu, neguros, furtunos şi şovăielnic, se constituie mai degrabă ca nişte relatări liricizate.

Datorită interesului pentru istorie şi pentru trecutul poporului nostru, Dumitru Almaş a fost consultant istoric la filmele „Pintea” (1976), „Iancu Jianu, zapciul” (1980) şi „Iancu Jianu, haiducul” (1981).

(w882) Dumitru Al

Dar cine nu a citit, copil fiind, sau cine nu a studiat la şcoală „Povestirile istorice” ale lui Dumitru Almaş? Cine nu a trăit împreună cu eroii povestirilor?

***

Ivan Alekseievici Bunin: „Am fost pasionat de pictură, ceea ce se vede, cred, şi în scrierile mele. ”

La 22 octombrie 1870 s-a născut Ivan Alekseevici Bunin, primul scriitor rus laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1933 - pentru artisticitatea viguroasă prin care a dezvoltat tradiţiile prozei ruse clasice”.

„Provin dintr-o familie de nobili care a dat Rusiei multe persoane ilustre atât în politică, cât şi în artă (...). Toţi strămoşii mei au avut legături strânse cu pământul. Toţi au fost domni ai satului, a dezvăluit Ivan Bunin.

A avut diverse meserii în tinereţe: corector, statistician, bibliotecar. Talentul său de scriitor a fost recunoscut de critica vremii şi apreciat de public.

În 1891, i-a apărut prima culegere de poezii, marcată de o peisagistică lirică subtilă. A continuat şi după aceea să cânte frumuseţile naturii, cu simţul rafinat al omului format la ţară.

Bunin, pasionat de filosofie, religie şi istorie, nu s-a rezumat să scrie doar poezie. A publicat romane, nuvele şi povestiri într-un stil simplu, sobru şi cu o accentuată tonalitate lirică.

***

Emisiunea este realizată cu sprijinul Bibliotecii Judeţene Mureş, reprezentată de Monica Avram, manager şi Dana Haja, bibliotecar.

 

 
Iertarea sau despre doza de Înviere, la

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:30, la TVR Târgu Mureș, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Spirit și Credință".

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni, 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20, precum și vineri, pe TVR 3, de la ora 13.05.

 

#tvrmures