TVR 3 îţi prezintă România pe gustul tău
vineri, 29 martie 2013
Grila de primăvară a TVR 3 se lansează printr-o emisiune... cu gust
Lansare grila TVR3
Cantec si poveste
Sergiu Vaida
Lansare grila TVR3
Cantec si poveste
Sergiu Vaida

Duminică, 31 martie, de la ora 15.00, TVR 3 difuzează în direct o ediţie specială a emisiunii România pe gustul tău, dedicată lansării grilei de primăvară a postului. Emisiunea este structurată sub forma unei întreceri... culinare, la prima vedere, între cele cinci studiouri teritoriale ale TVR, cărora li se alătură şi Bucureştiul.

Studioul teritorial Timişoara dă tonul programului duminical, care se anunţă a fi „cu multe gusturi bune”. Şi, pentru că bunul gust culinar se redescoperă în bucătăria tradiţională, în locaţiile fiecărei regiuni un moderator şi un bucătar vor găti tradiţional. La TVR Timişoara, tradiţionalul papricaş va fi preparat într-un ceaun uriaş, într-o „cuină” (bucătărie) bănăţeană. Din cuina bănăţeană vom intra în „cuhnia” moldovenească, prin intermediul TVR Iaşi, apoi în „ogeacul” olteneasc, cu TVR Craiova; TVR Cluj şi TVR Tîrgu Mureş ne prezintă „conia” ardelenească; bineînţeles, intră în competiţie şi Bucureştiul, unde se va prepara mâncare tradiţională din partea de sud a ţării. Tradiţiile culinare se vor îmbina cu muzica populară şi călătoriile către localităţi retrase şi oameni frumoşi.

O noutate în grila de primăvară a TVR 3 este aceea că ziua de duminică va fi dedicată lumii satului. Emisiuni de agricultură, patrimoniu, spiritualitate, tradiţii şi folcor se vor regăsi în programul TVR 3 pe tot parcursul acestei zile.

*****

Emisiuni culinare la TVR 3

Dacă lansarea noii grile de programe a TVR 3 se face prin intermediul unui eveniment pe teme culinare, întreaga primăvară TVR 3 va aduce românilor mai multe emisiuni... cu gust. Prima parte a zilei de sâmbătă este dedicată programelor culinare, din diferite zone ale ţării. De la 10.30, Studioul teritorial Târgu Mureş oferă Reţete pentru toţi, iar în continuare, de la 11.00, telespectatorii TVR 3 află şi în această primăvară cum se găteşte Ca la mama acasă, alături de protagoniştii emisiunii realizate de Studiourile teritoriale Cluj şi Iaşi. Sarea în bucate (difuzată tot sâmbăta, de la ora 11.30) este un show gastronomic prin care se promovează specificul bucătăriei bănăţene, cu reţete tradiţionale, secrete ale succesului unei mâncări, dar şi reguli şi principii nutritive pentru un stomac sănătos. Iar de la ora 12.00, tot sâmbăta, telespectatorii TVR 3 vor asista la Ţăst Şou, un program care va prezenta reţete de bucate olteneşti, preparate în stil tradiţional, aşa cum sunt ele gătite în bucătăriile de acasă; gătitul va fi acompaniat de cete de lăutari de la sate.

*****

Programe muzicale

Muzica va fi şi ea prezentă, ca şi până acum, în programele TVR 3. Îndrăgita emisiune Cântec şi poveste continuă cu noi ediţii realizate de studiourile teritoriale şi difuzate de luni până vineri, de la ora 20.00. Folclorul şi poveştile de viaţă ale celor mai apreciaţi interpreţi se vor împleti, aducând în casele românilor bucuria întoarcerii la tradiţie şi emoţia unor experienţe unice. Nu vor lipsi dedicaţiile muzicale – însoţite, obligatoriu, de umor şi voie bună – pentru cei care sunt alături de Sergiu Vitalian Vaida în fiecare sâmbătă, la 13.30, la Vine Cluju’ pe la noi, precum şi duminica seara, de la 19.30, când Laura Dincă ne oferă, de la Craiova, Dedicaţii... cu cântec. Sub un format popular, emisiunea va fi un eveniment al întregii familii şi chiar al comunităţii, contribuind în acelaşi timp la educarea şi fidelizarea publicului faţă de valorile autentice. Cei care vor să asculte muzică tânără, îndrăzneaţă şi interpretată live sunt aşteptaţi şi de acum la Cap de afiş, de luni până vineri, de la ora 18.00.

*****

Sport la TVR 3

Sportul şi emisiunile de dezbateri sportive vor ocupa un spaţiu important în noua grilă de la TVR 3. Studioul teritorial Timişoara continuă seria emisiunilor cu tematică sportivă În prelungiri, iar de la Iaşi vom urmări Arena, difuzată luni seară, de la ora 22.00. Emisiunea cuprinde interviuri cu personalităţi, reportaje de la cele mai importante evenimente şi invitaţi performeri din sport din toată regiunea de nord-est a ţării. Studioul TVR Craiova propune pentru seara de marţi un Schimb de pase, aducând în faţa telespectatorilor actualitatea sportivă din Oltenia, iar cele mai fierbinţi subiecte vor fi dezbătute împreună cu protagoniştii lor.

*****

Detectiv fără voie, teleplay-ul de duminică

Serile de duminică ale telespectatorilor TVR 3 se vor încheia cu un teleplay. Din 7 aprilie, la ora 22.00, TVR 3 difuzează primul episod al seriei Detectiv fără voie, de George Arion. Din distribuţie fac parte Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Alexandru Bindea, Ileana Stana Ionescu, Ştefan Radof, Cătălina Mustaţă, Bogdan Muşatescu, George Alexandru, Andrei Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Viorel Comănici, Petre Nicolae, Costel Caşcaval, Bianca Brad, iar regia este semnată de Silviu Jicman.