loader
Foto

Frumoasa doamnă bogată şi cavalerii templieri, un nou caz la “Vânătorul de enigme”

Ipoteza privind cavalerii templieri în Transilvania pe care v-o dezvăluim duminică, 3 noiembrie, la “Vânătorul de enigme” îi lasă cu gura căscată până şi pe istorici.

 

Coralia Ioana Matea
Mihaela Sepsi Ordog
Vânătorul de enigme

Drumul roman al sării ce pornește de la Alba Iulia și străbate județele Mureș, Harghita și Covasna adăpostește o serie de cetăți misterioase. Vânătorul de enigme le-a cercetat și vine duminică la TVR 3 cu rezultatele investigațiilor.

Șase cetăți enigmatice se află așezate strategic pe drumul roman al sării din Transilvania. Fiecare dintre ele putea avea un rol esențial în trasportul valorilor pe care cavalerii templieri îl realizau dinspre Europa spre Țara Sfântă.

Prima din seria de șase cetăți misterioase este cetatea Rapsone din județul Hargita. Povestea cetății este țesută în jurul unei aristocrate, o doamnă foarte bogată, frumoasă și cu mare influență în cercurile nobiliare ale vremii.

Ea realiza tranzacțiile bancare cu ajutorul cavalerilor templieri pe ruta Turda –Praid. Totul se făcea în secret așa că pentru a-i descoperi misterul va trebui să luăm în calcul și legendele care s-au țesut în jurul acestei domnițe.

Rapsone sau Doamna Ocnașilor era cea care stăpânea toate resursele de sare din Praid de la acea vreme. I se spunea doamna care se îmbăia în sânge de fecioare ca să-și păstreze tinerețea. Nimeni nu cuteza să i se opună. Legăturile pe care le avea cu templierii o făcuseră să fie văzută ca o femeie malefică și de care toți se temeau.

Urmăriți duminică, 3 noiembrie, o nouă ediţie a emisiunii “Vânătorul de Enigme” și veți vedea cum a ajuns Rapsone să fie una dintre persoanele cheie ale templierilor în Transilvania. Iar dacă ipoteza noastră este corectă asta înseamnă că domnița Rabsone nu era singura care avea în Transilvania legături strânse cu temuții cavaleri templieri. Pe drumul care pornește de la Turda și se îndreptă spre gurile Dunării, dăm după cetatea Rapsone de altă construcție la fel de misterioasă. Dar asta într-un alt episod.

2:00 La sfatul popular (R)

* Ce a fost, ce este şi ce va fi „Sfatul popular” altceva decât un sfetnic pentru omul de rând, pentru aleşii omului de rând, şi pentru toţi aceia care, prin ceea ce fac, influenţează viaţa omului de rând. „La sfatul popular” vin, seară de seară, tineri şi bătrâni, preoţi şi dascăli, primari şi oameni de afaceri, să dezbată şi să caute soluţii.

Moderator Tudor Barbu

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Punctaj maxim și locul I după primul turneu | VIDEO

Echipa de polo sub 16 ani a Clubului Sportiv Mureşul a debutat cu succes în competițiile dedicate tinerilor sportivi, demonstrând un parcurs ...

Invitație la emisiunea

Invitație la emisiunea "Din zestrea Ardealului"

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Miercuri, 20 noiembrie, de la ora 18:20, vă invităm să ne fiți alături la emisiunea "Din zestrea Ardealului", difuzată pe TVR Târgu Mureș și ...

Festivalul Internațional STUDIO | VIDEO

Festivalul Internațional STUDIO | VIDEO

publicat: marţi, 19 noiembrie 2024

În perioada aceasta, orașul Târgu Mureș devine un adevărat centru cultural, grație desfășurării celei de-a zecea ediții a Festivalului ...

 

#tvrmures