loader
Foto

Galerie foto

Proiecte din dragoste pentru artă şi istorie, la “Picătura de cultură”

Joi, 4 februarie, de la ora 22.00, la TVR 3 aţi revăzut două poveşti despre artă, istorie şi sacrificiu. Ediţia a fost difuzată în premieră pe 22 octombrie 2015.

 

Picătura de cultură

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Din dragoste pentru artă”: Tabăra de pictură „Casa Rădiţoiu”, ediţia a treia – Sovata 2015.

Şi-au pus la dispoziţie propria casă şi masă pentru amenajarea unei tabere de pictură. Angela şi Florin Rădiţoiu au organizat, pentru al treilea an consecutiv Tabăra de pictură „Casa Rădiţoiu” de la Stâna de Vale a oraşului Sovata desfăşurată în luna iulie a acestui an.

(w882) Tabăra de

Florin Rădiţoiu este de profesie inginer, dar a iubit din copilărie artele frumoase. A urmat chiar cursurile de pictură de la Liceul de Artă din Drobeta Turnu Severin. Acum doi ani, inspirat de cadrul mirific al pădurii din Sovata, de aerul ozonat, nepoluat, dar şi susţinut de Ilarie Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, Florin Rădiţoiu a pus bazele unei tabere de pictură. Pe artişti i-a cazat în propria casă şi, timp de o săptămână, pictorii au dat frâu liber creativităţii.

Cea de-a treia ediţie a Taberei de pictură „Casa Rădiţoiu” din Sovata a reunit 14 artişti plastici din toate colţurile ţării. Aceştia au dat frâu liber spriritului creator şi au surprins, fiecare în felul său, cadrul mirific al pârâului de munte „Sebeş” care trece prin pădurea de lângă „Casa Rădiţoiu”, dar şi verdele crud al pădurii... un spaţiu natural odihnitor şi încărcat de energie pozitivă, spaţiu în care s-au realizat opere de artă cu o multitudine de flori, peisaje şi... portrete.

Veţi putea pătrunde în atmosfera creativă a Taberei de pictură „Casa Rădiţoiu” prin intermediul emisiunii, joi, la TVR 3 şi sâmbătă la TVR  Tg. Mureş.

***

„Destinul unei fabrici”: despre istoria Fabricii de Mobilă Székely şi Réti în cartea profesorului de istorie Vasile Sandor „Fabrica de Mobile Ardeleană Székely şi Réti. De la Austro-Ungaria la România totalitară (1917-1950)”.

(w882) Fabrica de

În 1917 s-a născut la Tg. Mureş Fabrica Ardeleană de Mobile „Székely şi Réti”. Foarte curând fabrica a devenit cunoscută la nivel naţional şi internaţional. Producea, în principal, mobilă de lux, fabrica fiind furnizor al Curţii Regale din România.

(w882) Vasile Åža

Acum, elemente de mobilier „Székely şi Réti” se găsesc în ofertele de vânzare de pe internet, într-o mare parte din România, la preţuri exorbitante. Istoria fabricii este ilustrată într-o carte despre proprietari şi acţionari, despre muncitori şi producţie, despre artă şi rafinament, despre civilizaţia şi cultura unei epoci. Cartea Fabrica de Mobile Ardeleană „Székely şi Réti”. De la Austro-Ungaria la România totalitară (1917-1950) a fost scrisă de profesorul târgumureşean Vasile Sandor.

Realizator: Petronela Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Mocanița de la Sovata este gata de drum | VIDEO

Mocanița de la Sovata este gata de drum | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Nostalgicii trenurilor de mică viteză cunoscute și sub numele de ,,mocănițe” s-au înghesuit pe peronul de la Sovata, devenit neîncăpător la ...

Codul bunelor maniere în societate | VIDEO

Codul bunelor maniere în societate | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Politețea reprezintă un semn de respect atât față de ceilalți, cât și față de tine însuți. Reporter Coralia Ioana Matea

 

#tvrmures