loader
Foto

“Vânătorul de enigme”: Cine erau şi ce făceau domnițele misterioase din Transilvania

“Zânele”  din județul Harghita ascund o poveste incredibilă: ele erau cele care stăteau la masa rotundă cu faimoșii templieri și tot ele aveau rolul de călăuze ale cavalerilor pe Drumul Sării din Transilvania.

 

Coralia Ioana Matea
Mihaela Sepsi Ordog
Vânătorul de enigme

Cavalerii templieri, cunoscuți ca fiind primnii bancheri ai Europei aveau nevoie de un sistem perfect care să le permită circulația banilor și valorilor înspre și dinspre Ierusalim.

Securizarea transportului de valori dar și a înscrisurilor bancare era esențială. Un rol strategic în această privință l-a jucat Transilvania, mai exact Drumul Sării care trece prin județele Mureș, Harghita și Covasna și coboară ușor spre gurile Dunării.

A doua cetate de pe drumul roman al sării se află situată la cumpăna apelor dintre locul de geneză al Târnavelor.

Situată la o înălțime de 1042m, cetatea Firtos nu are menționări contemporane scrise. Potrivit unelor înscrisuri cetatea aparținea familiilor Firtos și Corniș până în anul 1701. Legendele pun în prim-plan din nou imaginea unei domnițe.

Așadar cetatea Firtos putea foarte avea foarte bine un rol strategic de observare, putea supraveghea traseul valorilor. Nu e greu să ne imaginăm că transportul de valori pe care cavalerii templieri îl realizau prin Transilvania avea nevoie de o pază și o supraveghere foarte atentă. Toate aceste lucruri s-au îmbinat fantastic în poveștile cu zâne bune și rele. Două surori, Firtos și Tartod, stăpâneau două cetăți în inima Harghitei. Ele erau cele care coordonau convoaiele cu valori ale cavalerilor ce le traversau teritoriile. Mai multe despre zâne misterioase și cavaleri aflați duminică de la ora 19.00 pe TVR 3.

Episodul 4 al emisiunii “Vânătorul de enigme” va fi difuzat duminică, 17 noiembrie, pe TVR 3 de la ora 19.00.

 
Nuntă pe ulițele din Vișinelu | VIDEO

Nuntă pe ulițele din Vișinelu | VIDEO

publicat: vineri, 26 iulie 2024

La 25 de ani de când și-au unit destinele, Marinel și Simona din Vișinelu au pășit, din nou, împreună în fața altarului.

Tot mai mulți români cu pensii internaționale | VIDEO

Românii care au lucrat și în alte state pot solicita pensii, potrivit legislațiilor din țările respective.

Bastionul Blănarilor din Cetatea medievală a Târgu Mureșului este gazda unei expoziții de fotografii din ciclul „Veșnicia Satului”.

 

#tvrmures