loader
Foto

Galerie foto

“Vânătorul de enigme”: O poveste cu zâne bune și rele și cavaleri enigmatici

Episodul 5 din seria cavalerilor templieri în Transilvania “vânează” povești de dragoste împletite cu istorisiri despre averile cavalerilor templieri, averi care circulau tocmai prin centrul Transilvaniei.

 

Coralia Ioana Matea
Mihaela Sepsi Ordog
Vânătorul de enigme

Ediția emisiunii de duminică 15 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Misterioasă și tăcută, cetatea Tartod își ține ascunse secretele de mai bine de o mie de ani. Este o fortificatie construită prin secolul al XI-lea și abandonată în secolul al XIII-lea. Cine puteau fi cei care o construiseră și de ce? De ce să construiești o cetate și să o părăsești subit fără nici o explicație iar picior de om să nu o calce sute de ani?

Legenda cetății Tartod nu poate fi spusă fără a menționa și cetatea învecinată, Firtuș și implicit și pe stăpâna acesteia. În conștiința populară totul s-a transmis ca o poveste cu zâne, o zână bună și una rea. Tartod întruchipând stăpâna duhurilor rele face tot ce-i stă în putință să încurce planurile surorii sale Firtuș. Zâna Firtoş întâlni într-o zi un flăcău de prin părţile locului, care trăia într-un sătuc de la poalele muntelui. Zâna şi pământeanul s-au îndrăgostit într-o clipită. Numai că legile nescrise ale zânelor împiedicau iubirea cu un muritor. Unde mai pui că şi Tardot, cea răutăcioasă, era cuprinsă de o gelozie cumplită. De asemenea, nici sătenii nu priveau cu ochi buni această dragoste, aşa încât cei doi iubăreţi nu se puteau întâlni decât în miez de noapte. Pentru a ajunge la locul întâlnirii, Firtoş a dăruit un cal năzdrăvan secuiului nostru. Într-o noapte, când cei doi se întâlneau, haina Tardot i-a împins într-o prăpastie de sub zidurile cetăţii. Calul a rămas agăţat de un colţ de stâncă şi s-a transformat instantaneu în piatră. Localnicii mai recunosc forma calului şi spun că atunci când stânca este albă va fi vreme frumoasă, iar când e cenuşie, vremea va fi ploioasă şi mohorâtă.

Se pare că în toată această ecuație cu foarte multe necunoscute avem și un lucru cert. Cetatea Tartod, la fel ca și cetățile Firtuș și Rabsone au fost abandonate pe la sfârșitul secolului al XIII-lea. Să fie acestea cetățile secrete pe care cavalerii templieri le foloseau în scopul de a transporta bani și valori dinspre și înspre țara sfântă? Istoricii sunt sceptici.

Vom dezlega misterul lor împreună, duminică, 15 decembrie, pe TVR 3.

Episodul 5 al emisiunii “Vânătorul de enigme” va fi difuzat duminică, 15 decembrie, pe TVR 3 de la ora 19.00.

18:20 Din zestrea Ardealului

*emisiune in DIRECT

Producator: Vasile Braic

Prezentator: Ioan Cristian Taran

19:40 Jurnal Regional

Jurnalul evenimentelor importante ale zilei din aria de acoperire a TVR Târgu-Mureş, realizat pentru informarea prompta şi corecta a telespectatorilor din centrul şi sudul Transilvaniei.

Producatori: Miron Costin, Claudiu Oros, Simona Boanta, Andrada Gorog, Claudia Zatreanu

 

Oamenii, portul și veselia Maramureșului sunt concentrate în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, într-o expoziție dedicată pictorului Traian ...

România la Zilele Mondiale Commedia dell`arte | VIDEO

Momentele cele mai importante și atmosfera acestei prezențe românești în Franța la Zilele Mondiale Commedia dell`arte vor fi prezentate la TVR ...

Duminică, 19 mai, de la ora 18:00, am urmărit la TVR Târgu Mureș, o nouă ediție "Spirit și Credință".

 

#tvrmures